Dependent de arta
Inchide 

Înregistrare cont nou

Prenumele este obligatoriu!
Numele este obligatoriu!
Prenumele este invalid!
Numele este invalid!
Adresa de email este invalidă!
Adresa de email este obligatorie!
Numărul de telefon este obligatoriu!
Adresa de email este deja înregistrată!
Parola este obligatorie!
Introduceți o parolă validă!
Introduceți minim 6 caractere!
Introduceți maxim 16 caractere!
Parolele nu sunt identice!
Vă rugăm să acceptați Regulamentul de Licitare!
Eroare de autentificare. Email-ul sau parola nu sunt corecte!
Costum de mireasă, Ţinutul Pădurenilor, Hunedoara, anii 1930

Costum de mireasă, Ţinutul Pădurenilor, Hunedoara, anii 1930

pânză de bumbac, ţesută manual, blană de miel, păr de lână, arnici, dantelă manuală, lânică industrială, croit, asamblat, brodat manual (cămaşă şi piptar), ţesut în patru iţe (brăcire şi opreg), aplicat pasmanterie, nasturi, blăniţă de miel, 135 x 35 cm (cămaşă), 45 x 42 cm (pieptar), 75 x 52 cm (catrinţă), 64 x 42 cm (opreg), L (brăcire)=254 cm

Status: Nu este disponibil

1.300 €
 

În zona Pădurenilor, costumul tradiţional constituia şi constituie încă, o marcă a statutului civil al fiecărui purtător, exprimând totodată apartenenţa la un anumit areal geografic; după costum, oamenii se identificau între ei la târguri, sărbători şi nedei, acesta fiind cartea lor de identitate. Tinerele fete, purtau piesele de bază: cămaşa lungă, dintr-una, pieptarul de blană brodat, iar peste poale, în faţă aveau o catrinţă din postav bleumarin sau negru bogat împodobită pe trei laturi cu pasmanterii colorate, iar spate, un opreg negru, ţesut din păr de lână ţurcană, finisat cu dantelă manuală din acelaşi material. Pe talie se încingeau cu brăciri din lână (cingători năvădite). Piesa cea mai importantă este cămaşa, a cărei realizare aduce în atenţie o broderie extrem de migăloasă şi arhaică (cusătură aţească), completată de broderie cu punct în cruce, peste muchia creţurilor, peste fire, cu punct de contur, cât şi dantele şi cheiţe, lucrate manual pentru finisajul poalelor şi al mânecilor. Executarea unei cămăşi pădureneşti era o probă maritală, la care fetele trebuiau să răspundă până la vârsta căsătoriei. Execuţia desăvârşită tehnologic, dura aproximativ două, trei luni; de regulă la nuntă, fiecare fată îmbrăca o cămaşă nouă, cu un motiv geometric: coşiile (tablă de motive compactă, dispusă pe mâneci).Cromatica obligatorie era roşul, întrucât simbolistica culorii era legată de credinţa în puterea protectoare a roşului (deochi, privire rea) şi de vitalitatea tinereţii (conexiunea cu sângele). Pieptarul cu patru luni, este din blană de miel, acoperit integral cu broderie manuală executată de meşteri specializaţi din ţinut. Ca element distinctiv, este împodobit cu ciucuri din lână, ataşaţi pe un şnur împletit care completeză pe spate broderia. Motivistica aduce în atenţie străvechi simboluri solare - roata, cât şi diverse stilizări ale vrejului. În general, celelalte piese ale costumului se armonizează cromatic cu cămaşa, exprimând arhaica convingere că "mireasa este roşie".

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citiți mai multe aici.
x