Dependent de arta
Inchide 

Înregistrare cont nou

Prenumele este obligatoriu!
Numele este obligatoriu!
Prenumele este invalid!
Numele este invalid!
Adresa de email este invalidă!
Adresa de email este obligatorie!
Numărul de telefon este obligatoriu!
Adresa de email este deja înregistrată!
Parola este obligatorie!
Introduceți o parolă validă!
Introduceți minim 6 caractere!
Introduceți maxim 16 caractere!
Parolele nu sunt identice!
Vă rugăm să acceptați Regulamentul de Licitare!
Eroare de autentificare. Email-ul sau parola nu sunt corecte!
Petrecere la cazarmă

Petrecere la cazarmă

Simon Hollósy

1857, Sighetul Marmaţiei - 1918, Tiachiv, Ungaria
ulei pe pânză, 60 × 99,5 cm, semnat şi localizat dreapta jos, cu brun, "Hollosy S., Munchen"
Starea de conservare: pentru informații tehnice, contactați ruxandra.dumitru@artmark.ro

Status: Disponibil

12.100 €
 

Cea mai însemnată acțiune realizată de Simon Hollosy avea să fie fără îndoială reprezentată de crearea unei adevărate mișcări artistice – colonia de la Baia Mare. Pictura realistă, cu tente naturaliste, practicată și propovăduită de Hollósy va însemna începând cu 1896 noua orientare, plein-airism-ul instituit de el devenind viitorul Coloniei artistice. Chiar dacă se va rupe destul de repede de mediul pe care chiar el însuși l-a conturat, Hollósy este recunoscut astăzi ca un inovator, creator și părinte spiritual al Coloniei de la Baia Mare.
Cu toate acestea, cariera lui Hollosy înseamnă cu mult mai mult decât această notiță a istoriei artei. Eminamente un produs al școlii muncheneze, Hollosy ajungea în capitala bavareză la 21 de ani, în 1878. Avea să se înscrie la Academia Regală de Arte Plastice, iar timp de 4 ani va urma cursurile și clasele de corectură ale lui Alois Gabl, Otto Diez şi Ludwig von Loefftz. Anii de finalizare a cursurilor artistice aveau să îl apropie iremediabil pe Hollosy de Munchen, stabilindu-se aici definitiv. Următorul pas important al carierei avea să se materializeze în cursul anului 1886, cu 10 ani înaintea creării Școlii de Vară de la Baia Mare, moment în care își deschidea Școala particulară de pictură. Aceste două componente biografice ale carierei lui Hollosy justifică totodată cantitatea relativ restrânsă de opere a acestuia. Cele 3 decenii dedicate pedagogiei îl plasează pe artist într-o companie selectă, însă poate și mai mult îl recomandă numărul și structura cosmopolită a corpului studențesc - chiar dacă preponderent central europeană, masa de elvi ce i-au trecut pragul atelierului era completată de pictori din întreaga Europă, cât și din Asia sau America.

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citiți mai multe aici.
x