Dependent de arta
Inchide 

Înregistrare cont nou

Prenumele este obligatoriu!
Numele este obligatoriu!
Prenumele este invalid!
Numele este invalid!
Adresa de email este invalidă!
Adresa de email este obligatorie!
Numărul de telefon este obligatoriu!
Adresa de email este deja înregistrată!
Parola este obligatorie!
Introduceți o parolă validă!
Introduceți minim 6 caractere!
Introduceți maxim 16 caractere!
Parolele nu sunt identice!
Vă rugăm să acceptați Regulamentul de Licitare!
Eroare de autentificare. Email-ul sau parola nu sunt corecte!

Comoara din covor

 

Licitația de Covoare. 28 februarie. Ora 19.30
Artmark, Palatul Cesianu-Racoviță

Nizami Ganjavi, cel mai renumit poet al literaturii persane, compunea în secolul al XII-lea o serie de poeme romantice strânse laolaltă sub denumirea de Khamsa (Cele cinci comori). Poemele sale au reprezentat o bogată sursă de inspirație pentru arta miniaturii, devenind probabil unele dintre cele mai ilustrate texte persane. La British Library este ținut la mare preț manuscrisul Khamsa realizat la comanda Împăratului Akbar în 1590.

Covor Isfahan din lană, purtând semnătura maestrului Abdolkarim Esfahani, Iran, sfarsitul sec. XIX

Dar poemele lui Nizami Ganjavi au inspirat în aceeași măsură și pe meșterii de covoare.

Înduioșat de povestea de dragoste princiară, maestrul persan Abdolkarim Esfahani realiza acum două secole o capodoperă a artei decorative, un covor prezent în licitația Artmark din 28 februarie. Cu peste 1.000.000 de noduri, Covorul Isfahan din lână ilustrează o scenă de vânătoare din poemul lui Nizami Ganjavi și pleacă în licitație de la un preț de pornire de 19.000 €.

Covor Tabriz din lana, semnat, decorat cu palmete, lotusi stilizati, animale si alte motive de inspiratie safafida, Iran, cca. 1910-1920, piesa rara de colectie Exceptional covor Senneh din lana, decorat cu gradina paradisului, Iran, cca. 1800, unic prin datare și repertoriul stilistic, piesa foarte rara de colectie

Cu siguranță iubitorii de astfel de piese unice vor aprecia arta și meștesugul maestrului Abdolkarim Esfahani, ale cărui covoare se găsesc astăzi în cele mai mari muzee ale lumii.

Covor traditional moldovenesc, din lana, parietal, decorat cu doi cocosi si motive geometrice, prima jumatate a sec. XX

Licitația de față vă prezintă de asemenea o varietate de covoare persane, turcești, pakistaneze, din Azerbaijan sau Uzbekistan, precum și scoarțe oltenești sau maramureșene, covoare muntenești sau moldovenești. Un univers decorativ, cu povești întrețesute cu migală și măiestrie.

 

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citiți mai multe aici.
x