Dependent de arta
Inchide 

Înregistrare cont nou

Prenumele este obligatoriu!
Numele este obligatoriu!
Prenumele este invalid!
Numele este invalid!
Adresa de email este invalidă!
Adresa de email este obligatorie!
Numărul de telefon este obligatoriu!
Adresa de email este deja înregistrată!
Parola este obligatorie!
Introduceți o parolă validă!
Introduceți minim 6 caractere!
Introduceți maxim 16 caractere!
Parolele nu sunt identice!
Vă rugăm să acceptați Regulamentul de Licitare!
Eroare de autentificare. Email-ul sau parola nu sunt corecte!

Grigorescu, Luchian, Tonitza martori la arestare

Licitaţia de Primăvară, inclusiv o colecție repatriată din Cehia și o colecție retrocedată de Muzeul Național de Artă al României. 27 martie 2019, ora 19.30. Radisson Blu Hotel Bucharest

Operele celor mai cunoscuți pictori români se aflau în dimineața lui `64 pe pereții casei din strada Nicolae Iorga nr.47, când medicul Ioan Dumitrescu Popovici este arestat, condamnat și întemnițat de către regimul comunist.

Nicolae Grigorescu, Primavara pe Valea Doftanei

I se dau cinci ani de închisoare corecțională, trei ani de suspendare a drepturilor și confiscarea totală a averii. Vina era aceasta: "Inculpatul, în perioada 1953-1964, a afirmat în repetate rânduri față de prietenii săi, precum și față de alte persoane cărora le acorda asistență medicală la cabinetul său medical, că regimul democrat popular din RPR se va schimba ca urmare a unui război economic ce va avea loc între țările socialiste și țările capitaliste care va fi câștigat de acestea din urmă, că în RPR presa nu publică realitatea".

Realitatea este că medicul Popovici rămâne fără libertate, fără 374 de tablouri și fără casa de pe strada Nicolae Iorga nr. 47, din București. Iar prevestirea sa cu privire la schimbarea regimului printr-un război economic, avea să se împlinească peste 25 de ani.

Ani de zile fiul doctorului Popovici încearcă să recapete colecția familiei într-un proces extenuant cu Statul român. Instanța cere opinia experților care evaluează colecția compusă din mari maeştri români şi străini la câteva zeci de milioane de euro.

Nicolae Grigorescu, Hangita

Aproximativ 20 de opere din colecţia dr. Ioan Dumitrescu-Popovici sunt prezente în Licitaţia de Primăvară din data de 27 martie 2019. Selecţia, realizată de experţii Artmark, însumează nume sonore ale artei româneşti. Clasată la Tezaur, opera Hangița (30.000 – 50.000 €) de Nicolae Grigorescu este una dintre vedetele licitației.

Theodor Pallady, Natura statica cu flori de soc si cescutaNicolae Tonitza, Nud Nicolae Tonitza, Cusatoreasa

Licitația de Primăvară reprezintă un dublu eveniment. O veche colecție de artă românească se întoarce acasă, după o îndelungată viețuire în Cehia. Artmark repatriază cu această ocazie importante opere de Tonitza (Cusătoreasă - 50.000 - 80.000 €; Trandafiri albi - 15.000 - 25.000 €; Nud - 30.000 - 60.000 €), Pallady (Natură statică cu flori de soc și ceșcuță - 25.000 - 35.000 €; Natură statică cu lalele și ochelari - 25.000 - 35.000 €), Petrașcu (Trandafiri, 9.000 - 16.000 €), Țuculescu (Peisaj din Brănești, 15.000 - 25.000 €), Băncilă (Țigăncușă cu năframă roșie, 3.000 - 5.000 €) și mulți alți artiști renumiți.

 

 

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citiți mai multe aici.
x